Ras

Peterselie ‘Moskrul 2’

Peterselie ‘Moskrul 2’ heeft fraai gekroesd blad. Het blad is geschikt voor garnering.

Peterselie ‘Moskrul 2’

Peterselie is makkelijk te kweken en uitermate geschikt voor een stadstuin of vensterbank.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

Plantafstand: 20 × 2 cm.

 = zaaien  = uitplanten  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

De wortels van peterselie kunnen slecht tegen droogte en nattigheid. Kweek je het in een pot, dan is potgrond een prima keuze. Kweek je in de volle grond, zorg dan dat de grond goed vocht kan vasthouden, maar tegelijkertijd een losse structuur heeft.

Een plekje in de halfschaduw werkt het beste, maar peterselie kan ook in de volle zon gekweekt worden.

Optioneel

Voorkiemen

    1. Methode 1: vochtig zand
      1. Neem een bakje.

      2. Meng de zaadjes met vochtig fijn zand.

      3. Strooi het zand in het bakje.

        • Zorg ervoor dat je maar een heel dun laagje gebruikt (zo’n 2 millimeter).

      4. Zet het mengsel weg op ongeveer 20 °C.

      5. Houdt het mengsel goed vochtig met een plantenspuit.

      Methode 2: weken
      1. Week de zaden 24 uur lang in lauwwarm water.

    2. Als de zaden witte wortelpuntjes krijgen, zijn ze klaar om gezaaid te worden.

Zaaien

  1. Zaai in rijen met 30 centimeter afstand tussen de rijen. Zaai de zaden zo’n 2–4 millimeter diep.

    • Dieper zaaien dan 4 millimeter veroorzaakt rot of zorgt ervoor dat de zaailingen niet bovengronds kunnen komen.

Uitdunnen

  1. Dun de rijen uit zodat er per rij nog maar 1 plantje per 10 centimeter staat.

Uitplanten

  1. Plant de peterselieplantjes uit als ze 2–3 blaadjes hebben (de 2 kiemblaadjes niet meegeteld).

    • Doe je dit later pas, dan gaan de wortels niet goed groeien en daar blijft de plant last van houden.

  2. Zorg dat de grond waarin je plant vochtig is.

    • Let bij het planten op dat je alleen de wortelkluit onder de grond doet.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C

Kiemduur: 15–30 dagen

Zaaidiepte: 10–20 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 25 cm

Breedte: 10–15 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

  • Let bij het watergeven op dat de grond niet dichtslaat. Anders kunnen de wortels afsterven.

Insectengaas plaatsen

  • Peterselie groeit beter als je afdekt met insectengaas. De plant heeft dan geen last van insecten en vergelingsziekte.

Oogsten

  1. Knip takjes af om ze te oogsten.

    • Oogst alleen stelen die 3 of meer blaadjes hebben (dus 2 of meer vertakkingen vanaf de grond).

    • Knip de stelen dicht bij de grond af om te zorgen dat de plant nieuwe stelen gaat maken. Zo wordt je peterselieplant veel voller en kun je in de toekomst nog vele malen meer oogsten.

    • Knip takjes van de buitenkant van de plant. Hier zitten namelijk de oudste takjes. Zo moedig je de plant aan om zijn energie te steken in de jonge takjes.

    • In milde winters blijft peterselie buiten leven. Houd er wel rekening mee dat de plant in het tweede jaar gaat uitlopen om bloeistengels te vormen. De smaak wordt dan minder.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Krulpeterselie is erg geschikt als garnering, als smaakmaker kun je beter platte peterselie gebruiken.

Bewaren

In de koelkast: 2 dagen
In de koelkast: 1 week
Vriezer (−18 °C): 1 jaar
Gedroogd: 3 jaar

In de koelkast kun je peterselie 2 dagen bewaren door een bosje in te pakken in een vochtig velletje keukenpapier, een plastic zakje of vershoudfolie.

Als je hele takjes in water legt, kun je het zelfs een week in de koelkast bewaren.

Ook kun je peterselie invriezen. Hak het dan heel erg fijn, doe het met water in ijsblokjesvormpjes en vries het in. Zo blijft het maximaal een jaar vers. Wel gaat de knapperigheid op deze manier verloren

Je kunt peterselie ook drogen. Dan is het het langst houdbaar, maar verliest het wel wat smaak. Hang bosjes peterselie twee weken lang ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte. Zorg dat het er donker en warm is.

Bronvermelding foto