Gewas

Peterselie

Peterselie is een veelgebruikt keukenkruid. Je kunt het gemakkelijk in de vensterbank of op een balkon telen. Bovendien neemt het weinig ruimte in en het groeit snel en volop.

Peterselie

Peterselie is makkelijk te kweken en uitermate geschikt voor een stadstuin of vensterbank.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

 = stekken  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

De wortels van peterselie kunnen slecht tegen droogte en nattigheid. Kweek je het in een pot, dan is potgrond een prima keuze. Kweek je in de volle grond, zorg dan dat de grond goed vocht kan vasthouden, maar tegelijkertijd een losse structuur heeft.

Een plekje in de halfschaduw werkt het beste, maar peterselie kan ook in de volle zon gekweekt worden.

Stekken

  1. Kies een stengel met enkele blaadjes en knip deze met een lengte van 10–12 centimeter af.

  2. Steek de stengel 1 centimeter diep in een pot met grond.

  3. Zet je pot met het stekje op een plek waar het alleen indirect zonlicht krijgt.

    • Houd de grond vochtig.

  4. Na enkele weken is je stekje voldoende geworteld.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C

Kiemduur: 15–30 dagen

Zaaidiepte: 10–20 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 15–25 cm

Breedte: 10–15 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

  1. Geef ongeveer 2–3 keer per week water.

    • Let bij het watergeven op dat de grond niet dichtslaat. Anders kunnen de wortels afsterven.

    • Let op dat de grond niet te nat wordt en geef water voordat de grond helemaal droog is.

Oogsten

  1. Knip takjes af om ze te oogsten.

    • Oogst alleen stelen die 3 of meer blaadjes hebben (dus 2 of meer vertakkingen vanaf de grond).

    • Knip de stelen dicht bij de grond af om te zorgen dat de plant nieuwe stelen gaat maken. Zo wordt je peterselieplant veel voller en kun je in de toekomst nog vele malen meer oogsten.

    • Knip takjes van de buitenkant van de plant. Hier zitten namelijk de oudste takjes. Zo moedig je de plant aan om zijn energie te steken in de jonge takjes.

Krulpeterselie

Krulpeterselie heeft mooi gekroesd blad, maar minder smaak dan platte peterselie. Het is daardoor met name geschikt voor garnering.

Moskrul 2

Peterselie ‘Moskrul 2’ heeft fraai gekroesd blad. Het blad is geschikt voor garnering.

Te koop bij: De Bolster

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Peterselie wordt gebruikt als smaakmaker in soepen en sauzen. Het is ook een belangrijk ingrediënt van kruidenboter. Bij verhitting verliest het zijn smaak, dus voeg het bij warme gerechten pas op het laatst toe.

Bewaren

In de koelkast: 2 dagen
In de koelkast: 1 week
Vriezer (−18 °C): 1 jaar
Gedroogd: 3 jaar

In de koelkast kun je peterselie 2 dagen bewaren door een bosje in te pakken in een vochtig velletje keukenpapier, een plastic zakje of vershoudfolie.

Als je hele takjes in water legt, kun je het zelfs een week in de koelkast bewaren.

Ook kun je peterselie invriezen. Hak het dan heel erg fijn, doe het met water in ijsblokjesvormpjes en vries het in. Zo blijft het maximaal een jaar vers. Wel gaat de knapperigheid op deze manier verloren

Je kunt peterselie ook drogen. Dan is het het langst houdbaar, maar verliest het wel wat smaak. Hang bosjes peterselie twee weken lang ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte. Zorg dat het er donker en warm is.

Bronvermelding foto