Rucola ‘Esmée’ heeft een pittige, maar niet bittere nootachtige smaak. Het ras is veredeld door De Bolster en herkenbaar aan een fijn en ingesneden blad.
Rucola is een ideale groente voor op een stadsbalkon. Het neemt weinig ruimte in, is makkelijk te kweken en is soms al binnen een maand te oogsten. Zo heb je altijd verse rucola bij de hand.
Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:
De grondsoort maakt voor rucola niet zo veel uit. Losse, humusrijke, grond maakt de groei wel makkelijker. Rucola ‘Esmée’ houdt van een zonnige plek.
Zaaien
Prik gaatjes in de grond van ½–1 centimeter diep.
Zaai per kuiltje 1 zaadje.
Zaaien
Prik gaatjes in de grond van ½–1 centimeter diep.
Zaai per kuiltje 1 zaadje.
Zaaien
Prik gaatjes in de grond van ½–1 centimeter diep.
Zaai per kuiltje 1 zaadje.
Kweekinformatie
Geschikt voor pot/bak: ja
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C
Kiemduur: 5–10 dagen
Zaaidiepte: 5–10 mm
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C
Kiemduur: 5–10 dagen
Zaaidiepte: 5–10 mm
Zaaidetails
Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C
Kiemduur: 5–10 dagen
Zaaidiepte: 5–10 mm
Planteigenschappen
Hoogte: 15 cm
Breedte: 10–15 cm
Zonbehoefte: volle zon
Water geven
Geef voldoende water. Vooral tijdens heet, droog weer.
Water geven
Geef voldoende water. Vooral tijdens heet, droog weer.
Water geven
Geef voldoende water. Vooral tijdens heet, droog weer.
Oogsten
Je kunt rucola oogsten als de bladeren inclusief steel 8–10 centimeter lang zijn.
Methode 1: buitenste bladeren afsnijden
Snijd met een mes de buitenste bladeren van de plant af, net boven de grond.
Let op dat je het hart van de plant niet beschadigd. Hieruit groeien weer nieuwe blaadjes.
Methode 2: de hele plant oogsten
Trek de rucolaplant met wortel en al uit de grond.
Snijd de bladeren van de plant. De wortel kan op de composthoop of in de groene bak.
Oogsten
Je kunt rucola oogsten als de bladeren inclusief steel 8–10 centimeter lang zijn.
Methode 1: buitenste bladeren afsnijden
Snijd met een mes de buitenste bladeren van de plant af, net boven de grond.
Let op dat je het hart van de plant niet beschadigd. Hieruit groeien weer nieuwe blaadjes.
Methode 2: de hele plant oogsten
Trek de rucolaplant met wortel en al uit de grond.
Snijd de bladeren van de plant. De wortel kan op de composthoop of in de groene bak.
Oogsten
Je kunt rucola oogsten als de bladeren inclusief steel 8–10 centimeter lang zijn.
Methode 1: buitenste bladeren afsnijden
Snijd met een mes de buitenste bladeren van de plant af, net boven de grond.
Let op dat je het hart van de plant niet beschadigd. Hieruit groeien weer nieuwe blaadjes.
Methode 2: de hele plant oogsten
Trek de rucolaplant met wortel en al uit de grond.
Snijd de bladeren van de plant. De wortel kan op de composthoop of in de groene bak.
Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.
Rucola is best veelzijdig. Je kunt het gebruiken in stamppotten, op een broodje, op de pizza en in salades. Het leent zich ook goed voor een pittige pesto.
Bewaren
Buiten de koelkast, mits koel (10–15 °C): 1–2 dagen In de koelkast: 2–4 dagen
Bewaar de blaadjes op een koele plek.
Rol de blaadjes in een vochtige keukenrolletje en leg ze in de groentela.