Gewas

Rucola

Rucola is best veelzijdig. Je kunt het gebruiken in stamppotten, op een broodje, op de pizza en in salades. Het leent zich ook goed voor een pittige pesto.

Rucola

Rucola is een ideale groente voor op een stadsbalkon. Het neemt weinig ruimte in, is makkelijk te kweken en is soms al binnen een maand te oogsten. Zo heb je altijd verse rucola bij de hand.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

Plantafstand: 15 × 10 cm (enkele rij) / 15 × 2 cm (enkele rij).

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

De grondsoort maakt voor rucola niet zo veel uit. Losse, humusrijke, grond maakt de groei wel makkelijker. In het voor- en najaar is een zonnig plekje aan te raden, in de zomerperiode juist een plekje in de halfschaduw, dat scheelt in het doorschieten.

Zaaien

  1. Prik gaatjes in de grond van ½–1 centimeter diep.

  2. Zaai per kuiltje 1 zaadje.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C

Kiemduur: 5–10 dagen

Zaaidiepte: 5–10 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 15–20 cm

Breedte: 10–15 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

  1. Geef voldoende water. Vooral tijdens heet, droog weer.

Oogsten

Je kunt rucola oogsten als de bladeren inclusief steel 8–10 centimeter lang zijn.

  1. Methode 1: buitenste bladeren afsnijden
    1. Snijd met een mes de buitenste bladeren van de plant af, net boven de grond.

      • Let op dat je het hart van de plant niet beschadigd. Hieruit groeien weer nieuwe blaadjes.

    Methode 2: de hele plant oogsten
    1. Trek de rucolaplant met wortel en al uit de grond.

    2. Snijd de bladeren van de plant. De wortel kan op de composthoop of in de groene bak.

Esmée

Rucola ‘Esmée’ heeft een pittige, maar niet bittere nootachtige smaak. Het ras is veredeld door De Bolster en herkenbaar aan een fijn en ingesneden blad.

Te koop bij: De Bolster

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Rucola is best veelzijdig. Je kunt het gebruiken in stamppotten, op een broodje, op de pizza en in salades. Het leent zich ook goed voor een pittige pesto.

Bewaren

Buiten de koelkast, mits koel (10–15 °C): 1–2 dagen
In de koelkast: 2–4 dagen

Bewaar de blaadjes op een koele plek.

Rol de blaadjes in een vochtige keukenrolletje en leg ze in de groentela.

Bronvermelding foto