Rucola
Rucola is best veelzijdig. Je kunt het gebruiken in stamppotten, op een broodje, op de pizza en in salades. Het leent zich ook goed voor een pittige pesto.

Rucola is best veelzijdig. Je kunt het gebruiken in stamppotten, op een broodje, op de pizza en in salades. Het leent zich ook goed voor een pittige pesto.
Rucola is een ideale groente voor op een stadsbalkon. Het neemt weinig ruimte in, is makkelijk te kweken en is soms al binnen een maand te oogsten. Zo heb je altijd verse rucola bij de hand.
De grondsoort maakt voor rucola niet zo veel uit. Losse, humusrijke, grond maakt de groei wel makkelijker. In het voor- en najaar is een zonnig plekje aan te raden, in de zomerperiode juist een plekje in de halfschaduw, dat scheelt in het doorschieten.
JANJ | FEBF | MRTM | APRA | MEIM | JUNJ | JULJ | AUGA | SEPS | OKTO | NOVN | DECD | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Plantafstand: 15 × 10 cm.
= zaaien = oogsten
Prik gaatjes in de grond van ½–1 centimeter diep.
Zaai per kuiltje 1 zaadje.
Je kunt rucola oogsten als de bladeren inclusief steel 8–10 centimeter lang zijn.
Snijd met een mes de buitenste bladeren van de plant af, net boven de grond.
Let op dat je het hart van de plant niet beschadigd. Hieruit groeien weer nieuwe blaadjes.
Trek de rucolaplant met wortel en al uit de grond.
Snijd de bladeren van de plant. De wortel kan op de composthoop of in de groene bak.
Geef voldoende water. Vooral tijdens heet, droog weer.
Geschikt voor pot/bak: ja
Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C
Kiemduur: 5–10 dagen
Zaaidiepte 5–10 mm
Hoogte: 15 – 20 cm
Breedte: 10 – 15 cm
Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon