Gewas

Dille

Dille is een fris keukenkruid dat veel gebruikt wordt in sauzen, bij vis en bij het inmaken. Blad, bloemen en zaden worden gegeten. Ze stelt wel wat eisen aan haar omgeving, dus het is niet de makkelijkste moestuinplant.

Dille

Dille is een eenjarig kruid. Je kunt het telen voor het blad, de bloemen en de zaden. Na de langste dag (21 juni) schiet de plant gauw door. Wil je de plant voor het blad gebruiken, dan kun je dus het beste vroeg in het seizoen zaaien. De zaden zijn in de nazomer rijp.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Volle zon heeft de voorkeur, al kun je dille ook wel in de halfschaduw kweken. Let erop dat de grond mooi los is, dan kan de penwortel goed groeien. Dille wil graag een beetje beschut staan tegen de wind en houdt niet van nattigheid. Losse grond, met bijvoorbeeld veel compost vindt ze dan weer wel fijn. Zeker als je het kweekt voor het blad. Juist op wat armere grond groeit dille vaak het beste.

Zaaien

  1. Zorg dat de grond waarin je gaat zaaien goed los is tot een diepte van zo’n 25 centimeter. Op die manier kan de penwortel makelijk groeien.

  2. Zaai de zaadjes. Als je op rijtjes zaait, houd je 3–4 centimeter tussen de zaden aan.

  3. Dek het zaaisel af met een dun laagje aarde.

    • Omdat dille een penwortel vormt, laat het zich slecht verplanten. Je kunt het daarom het beste rechtstreeks op de gewenste plek zaaien.

Uitdunnen

  1. Als je dille is opgekomen, dun je het zaaisel uit. Zorg dat er elke 10 centimeter een dilleplant overblijft.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 15–25 °C

Kiemduur: 20–35 dagen

Zaaidiepte: 5 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 30 cm–1,20 m

Breedte: 10–30 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

Dille houdt van voldoende water. Let wel op dat je het ook weer niet te nat maakt. Het moet geen moeras worden.

  1. Geef regelmatig water.

Geel blad verwijderen

  1. Verwijder gele bladeren. Zo steekt de plant zijn energie in de frisgroene blaadjes die je op wilt eten.

Oogsten

Na 6–8 weken zijn de planten oogstklaar.

  1. Oogst de dille door de plant zo’n 5 centimeter boven de grond af te snijden.

    • Soms kun je later nog een tweede keer oogsten.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

De smaak van dille is zoetig anijsachtig. Het gaat al gauw verloren bij verhitting en wordt daarom pas aan het eind van het koken toegevoegd. Het wordt veel in de Scandinavische keuken gebruikt en past goed in sauzen en bij vis.

Bewaren

In de koelkast: 1–2 dagen
Vriezer (−18 °C): 1 jaar
Gedroogd: 1–3 jaar

Dille verlept snel. Je kunt het, gewikkeld in een vochtig papiertje, hooguit 2 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt dille ook invriezen. Dit doe je door de dille goed te wassen, het blad fijn te hakken en het in een goed afgesloten container in de vriezer te zetten.

Drogen kan ook. De smaak gaat dan wel wat achteruit. Droog de dille in kleine porties (eventueel met een velletje keukenpapier erop) 3 minuten op 600 watt in de magnetron.

Bronvermelding foto