Gewas

Bieslook

Bieslook heeft een lichte uiensmaak en wordt als keukenkruid gebruikt. Het is een ideale plant om in potten te kweken. In mei bloeit bieslook met roze-paarse bloemen die veel bezoek van bijen en hommels ontlokken.

Bieslook

Bieslook is makkelijk te kweken en uitermate geschikt voor een stadstuin of vensterbank. Je kunt bieslook zaaien, maar het makkelijkste is om een plantje in de supermarkt te kopen (liefst biologisch). Als je meer bieslook wilt hebben, dan kun je het plantje na 2 jaar scheuren (zie ook verderop), zodat je vier plantjes hebt. Je kunt dit proces elk 2 jaar herhalen.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD
vanaf jaar 2

 = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Bieslook staat het liefste in de zon en houdt van een vochtige en kalkrijke grond. Een hoog humusgehalte zorgt ervoor dat er goed vocht wordt vastgehouden. Potgrond is daarom uitermate geschikt.

Je kunt bieslook prima in de vensterbank in een potje kweken.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 15–22 °C

Kiemduur: 20–30 dagen

Zaaidiepte: 10 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 20–60 cm

Breedte: 10–30 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

Aangezien bieslook van een vochtige grond houdt, is het belangrijke voldoende water te geven. Als je gele punten begint te zien aan het loof, dan ben je eigenlijk al wat laat. Let wel op dat je de grond niet zeiknat maakt, want dat vindt de plant ook niet fijn.

Bemesten

  1. Geef in het voorjaar wat meststof en eventueel in de zomer na de oogst nog een keer.

    • Als je compost gebruikt om te bemesten, zorg dan dat deze voldoende gerijpt heeft; bieslook kan slecht tegen jonge compost.

Oogsten

  1. Knip of snijd de bieslook die je wilt oogsten.

    • In het begin is het het beste om de plant niet helemaal kaal te knippen. Als de planten ouder zijn kun je tot 4 keer per jaar de plant volledig afsnijden. Zorg daarbij wel dat er nog een paar centimeter boven de grond blijft staan.

Scheuren

Na twee jaar kun je de bieslookplant scheuren. Dit houdt in dat je de pol opdeelt. De stukken kunnen dan los van elkaar groter groeien, zodat je meer bieslookplanten hebt om van te oogsten.

  1. Graaf de bieslookplant uit.

  2. Scheur de plant in vier gelijke stukken.

  3. Plant de stukken als losse planten opnieuw uit.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Bieslook heeft een lichte uiige smaak. Het wordt veel gebruikt als keukenkruid in bijvoorbeeld soepen, salades en sauzen. Ook de bloemen kun je eten. Je kunt deze als garnering gebruiken. Je gebruikt het het beste rauw of als laatste toevoeging aan een gerecht, want gekookt verliest het veel van zijn smaak.

Bewaren

In de koelkast: 2 dagen
Vriezer (−18 °C): 1 jaar

Het beste is het om gewoon een verse bieslookplant te hebben staan. Wil je toch je oogst bewaren, dan kun het 1–2 dagen in de koelkast bewaren in een velletje keukenpapier, een plastic zakje of vershoudfolie.

Ook kun je de sprieten in een zakje of bakje doen en het invriezen.

Bronvermelding foto