Gewas

Basilicum

Zeg je basilicum, dan zeg je Italië. Dit keukenkruid is bekend van pesto en de salade Caprese. Het leent zich goed voor kweek in potten. Ideaal dus voor in de vensterbank in de keuken.

Basilicum

Basilicum leent zich goed voor kweek in potten. Omdat het een mediterraan kruid is, heeft het behoorlijk wat warmte nodig. Nog een extra reden dus om het in potten te kweken, dan kun je binnen zaaien en het tegen de zomer buiten zetten. Of het gewoon lekker binnen op je vensterbank verder laten groeien natuurlijk.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

Plantafstand: 30 × 20 cm.

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Zoals gezegd houdt basilicum van warmte. Zet het op een zonnige plek en geef het wat beschutting tegen de wind. Zorg voor losse, humusrijke grond.

Zaaien

  1. Strooi wat zaadjes in een pot met grond.

    • Je kunt het beste niet te dicht zaaien, zeg 1–2 centimeter afstand tussen de zaadjes. Hoe dichter je zaait, hoe meer van de straks opgekomen basilicumplantjes klein zullen blijven doordat ze overschaduwd worden door hun broertjes en zusjes.

  2. Bedek de zaadjes met een laagje grond van enkele millimeters.

  3. Maak de aarde goed vochtig.

    • Basilicumzaadjes ontkiemen het beste in een warme vochtige omgeving. Dit kun je stimuleren door ze in een klein kasje te zetten of door plasticfolie met een paar gaatjes over de pot te doen. Als je een kasje gebruikt, zet dan de schuifjes iets open (als dat kan) of zet het kasje ’s nachts open. Anders wordt het te broeierig en kun je schimmel of rot krijgen.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 16–25 °C

Kiemduur: 14–25 dagen

Zaaidiepte: 5–10 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 30–50 cm

Breedte: 10–30 cm

Zonbehoefte: volle zon

Water geven

Basilicum kan goed tegen hitte, mits het voldoende water krijgt. Zorg dus voor voldoende vocht, zeker in warme en droge periodes.

  1. Geef de grond water, niet de blaadjes. Basilicum houdt namelijk niet van natte bladeren, dan kunnen ze gaan rotten.

Oogsten

Als de plant zo’n 30 centimeter hoog is, kun je gaan oogsten.

  1. Je kunt hele stengels afknippen. Je kunt ook wat toppen knippen. Doe dit dan net boven twee blaadjes. Je stimuleert dan dat de plant weer terug gaat groeien, ook voorkom je dat de plant snel bloemetjes gaat vormen.

    • Mochten er toch bloemetjes komen, dan kun je die bloeistengels wegknippen. Je kunt ze trouwens ook laten zitten en de bloemetjes opeten als ze volgroeid zijn.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Pesto is het bekendste gerecht met basilicum. Je kunt de blaadjes ook gebruiken in soepen en sauzen en door salades. Basilicum combineert erg goed met tomaat (denk aan salade Caprese).

Bewaren

In de koelkast: 5 dagen
Vriezer (−18 °C): 1 jaar

Je kunt basilicumblaadjes of takjes een kleine week in de koelkast bewaren als je het in een vochtig keukenpapier, een plastic zakje of afgesloten bakje doet.

In de vriezer is basilicum 1 jaar houdbaar.

Bronvermelding foto