Gewas

Pluksla

Van pluksla oogst je kleine beetjes. Super handig als je alleen woont en geen grote kroppen weggegeten krijgt.

Pluksla

Pluksla is een gemakkelijke slasoort. Het is van vroeg tot laat in het jaar te kweken en je kunt kleine beetjes per keer oogsten.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

Plantafstand: 30 × 30 cm.

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

In de warmste zomermaanden zet je pluksla in de halfschaduw. In het voor en najaar liever op een zonnige plek. Pluksla houdt van humusrijke grond die goed vocht vasthoudt (denk aan een spons). Potgrond is dus ideaal.

Zaaien

  1. Maak om de 30 centimeter een kuiltje van maximaal ½ centimeter diep.

  2. Maak de grond goed vochtig.

  3. Leg in elk kuiltje 2–3 zaden.

  4. Dek de zaden toe met een laagje potgrond van ongeveer 2 millimeter dik.

    • Sla is een lichtkiemer. Dat houdt in dat de zaden wat licht moeten krijgen om te kunnen kiemen. Daarom moet je niet een te dikke laag grond op de zaden leggen.

Uitdunnen

  1. Wacht tot de plantjes zijn opgekomen.

  2. Laat per zaaiplekje het sterkste plantje staan. Knip de rest weg.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 8–12 °C

Kiemduur: 7–12 dagen

Zaaidiepte: 2–5 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 15–25 cm

Breedte: 20–30 cm

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

Sla is gevoelig voor droogte, maar ook voor schimmel door te veel vocht. Het is dus belangrijk om op de juiste manier water te geven.

  1. Geef regelmatig water. Voorkom dat de grond uitdroogt, maar maak het ook niet te nat.

    • Geef water op de grond, niet op de bladeren. Dat voorkomt kans op schimmel.

    • Geef voldoende water per keer. Daardoor kun je langere tussenpozen tussen de begietingen geven, waardoor de plant dieper in de grond op zoek moet naar water en een sterker wortelgestel krijgt.

Oogsten

Je kunt gaan oogsten als de buitenste bladeren groot genoeg zijn om te eten.

  1. Trek een van de buitenste bladeren met je vingers naar buiten.

  2. Methode 1: plukken
    1. Pak het blad bij de basis vast.

    2. Trek het blad los.

    Methode 2: snijden
    1. Zet je mes tegen de basis van het blad.

    2. Snij het blad los.

    Methode 3: knippen
    1. Zet je schaar tegen de basis van het blad.

    2. Knip het blad los.

    • Oogst zorgvuldig. Als je de plant beschadigd, kost het die veel energie om de beschadiging te herstellen, waardoor je plant minder gezond blijft. Let dus op dat je nooit bladeren scheurt of maar half oogst.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Pluksla zul je vooral gebruiken in salades. Maar als de plant begint door te schieten (het vormen van een bloeistengel) kun je de bladeren ook nog steeds goed gebruiken om te stoven, smoren of om in een soep te doen.

Bewaren

In de koelkast: 1 dag

Als je de bladeren in een vochtig stuk keukenpapier wikkelt en dat in een plastic zakje in de koelkast doet, kun je nog pluksla maximaal 1 dag in de koelkast vers houden. Daarna worden de blaadjes slap.

Bronvermelding foto