Gewas

Sperzieboon

Sperziebonen zijn makkelijk om te kweken. Er zijn verschillende soorten sperziebonen, van de dunne haricot vert tot de dikke spekboon. Of kweek eens een geel of paars ras.

Sperzieboon

Het kweken van sperziebonen is erg makkelijk. Je kunt lage soorten (stambonen) van 30–50 centimeter hoog kweken of hoge, klimmende soorten (stokbonen) van 1½–2Β½ meter hoog.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

Plantafstand: 50 Γ— 8 cm (enkele rij) / 50 Γ— 40 cm (enkele rij).

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Zorg vooral voor een zonnige plek voor je sperziebonen. Ze houden niet van nattigheid en kunnen niet tegen (nacht)vorst.

Zaaien

  1. Maak een kuiltje van 3–4 centimeter diep.

  2. Leg in het kuiltje 1 zaadje (bij zaaien op rijen met 8 centimeter afstand in de rij) of 3–4 zaadjes (rijen met 40 centimeter afstand in de rij).

  3. Dek je zaaisel af met grond.

  4. Geef je zaaisel water.

    • Maak het niet te nat, anders heb je kans dat de zaden gaan rotten.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 18–22 Β°C

Kiemduur: 7–14 dagen

Zaaidiepte: 30–40 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 30 cm–2,50 m

Breedte: 30–50 cm

Zonbehoefte: volle zon

Water geven

Sperziebonen hebben weinig water nodig.

  1. Geef in droge periodes water.

Oogsten

Pluk de sperziebonen als ze nog jong zijn en geen zaden gevormd hebben.

  1. Houdt met je ene hand de bovenkant van de sperzieboon vast en met je andere – een klein stukje boven de sperzieboon – de plant.

  2. Trek de sperzieboon los.

    • Op deze manier beschadig je de plant het minste.

    • Pluk regelmatig (tot wel 2 keer per week). De plant wil zich voortplanten en zal dus nieuwe sperziebonen gaan vormen, waardoor je een rijkere oogst hebt.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Sperziebonen zijn het meest bekend als onderdeel van aardappelen groente vlees, maar ze zijn ook erg geschikt voor salades en in Indonesische gerechten.

Bewaren

In de koelkast: 1–2 dagen
Buiten de koelkast: 3–5 dagen
Vriezer (βˆ’18 Β°C): 1 jaar

Je kunt sperziebonen 1–2 dagen in de koelkast bewaren.

Buiten de koelkast blijven sperziebonen tot vijf dagen goed.

Wil je je oogst echt lang kunnen bewaren? Vries de sperziebonen dan in. Blancheer ze eerst 3–5 minuten. Goed om te weten: door het invriezen verliezen de sperziebonen wel hun knapperigheid.

Bronvermelding foto