Gewas

Courgette

De courgette komt in veel meer vormen en kleuren dan de rechte groene die je in de winkel ziet. Ze zijn er o.a. bol, plat, geel, wit en met strepen. Heeft je courgetteplant het naar de zin, dan kun je er enorm veel oogst vanaf halen.

Courgette

Courgetteplanten vragen best wat ruimte. Reken op 1 vierkante meter per plant. Ze zijn vorstgevoelig, dus zaai je ze pas vanaf halverwege de lente.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Courgetteplanten stellen niet zo veel eisen. Zorg vooral dat de grond niet te nat wordt (dan gaan de wortels afsterven) en zorg voor voldoende bemesting. Het zijn tenslotte planten die veel oogst leveren, dat moet ergens vandaan komen.

Zaaien

  1. Neem een pot van minstens 30 centimeter diameter.

  2. Stop een courgettezaadje op zijn kant in de grond, zo’n 2 centimeter diep.

    • Als je het zaadje plat zaait, kan er water op blijven liggen, waardoor het zaadje wegrot.

  3. Geef weinig water.

    • Is de grond te nat, dan heb je grote kans op wegrottende zaden.

  4. De meeste zaden zullen na 1–1½ week kiemen.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 20–22 °C

Kiemduur: 7–10 dagen

Zaaidiepte: 15–30 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 50–70 cm

Breedte: 1 m

Zonbehoefte: halfschaduw tot volle zon

Water geven

Tot de bloei hoef je alleen in heel droge periodes water te geven. Tijdens de bloei verbruikt de plant veel water voor het maken van de courgettes en zul je dus regelmatig moeten gieten.

Oogsten

Je kunt de courgette oogsten als ze 15–20 centimeter lang zijn.

  • Heb je een courgette per ongeluk door laten groeien tot megaformaat? Dan kun je die gelukkig nog prima in de soep gebruiken.

  1. Snij met een scherp mesje de ‘nek’ van de courgette door, zodat de courgette los komt van de plant.

    • Let op dat je de plant niet beschadigd. Snij de ‘nek’ daarom ook liever wat dichter bij de courgette dan bij de plant door.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Courgettes hebben weinig smaak en nemen gemakkelijk smaken over. Je kunt ze daarom goed gebruiken in soepen en sauzen, maar er bestaat ook courgettespaghetti, -brood of -cake. De bloemen zijn ook eetbaar en worden vaak gevuld en/of door een beslagje gehaald en gefrituurd.

Bewaren

Op een koele plaats (12–15 °C): 1 week
Vriezer (−18 °C): 1 jaar

Je kunt courgettes op een koele plaats, zoals een kelder, ongeveer een week bewaren. Let op: in de koelkast is het te koud, waardoor de courgette smaak zal verliezen.

Je kunt courgettes goed invriezen. Dat doe je als volgt. Was de courgettes, snijd ze in plakken en blancheer die vervolgens 2 minuten. Koel de geblancheerde plakjes vervolgens af door ze af te spoelen met koud water en laat ze uitlekken.
Je kunt de geblancheerde plakjes vervolgens invriezen. Het handigste is om de plakken eerst zonder dat ze elkaar raken in te vriezen. Vervolgens kun je ze dan bij elkaar in een goed afgesloten container of diepvriezak in de vriezer bewaren.

Bronvermelding foto