Gewas

Tuinkers

Tuinkers is makkelijk te kweken en snel oogstklaar. Het is een lekkere, iets pittige toevoeging aan bijvoorbeeld salades of op een boterham.

Tuinkers

Voor het kweken van tuinkers heb je heel weinig ruimte nodig en het kan zelfs als je alleen een donkere keuken hebt. Groene vingers zijn niet nodig: je kunt bijna niets fout doen.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Er is weinig nodig voor tuinkers om op te groeien. Een dun laagje aarde is al voldoende. Ook kun je een kiemschaaltje gebruiken. (Het kan ook op watten of keukenpapier, maar op Achthoog focus ik graag op herbruikbare materialen.) In aarde groeit de tuinkers het snelst en is de smaak het beste, maar je haalt ook prima resultaten met de andere ondergronden.

Tuinkers heeft geen direct zonlicht nodig. Het groeit in het donker zelfs het snelst én je hebt dan minder last van zaadomhulsels die aan de blaadjes blijven hangen. Wel heb je pakweg de laatste dag een beetje (indirect) zonlicht nodig als je wilt dat de tuinkers groen i.p.v. witgeel wordt.

Zaaien

  1. Strooi de zaadjes bovenop het rooster van het kiemschaaltje.

    • Zaai vrij dik, zodat het rooster vrijwel helemaal bedekt is met zaadjes.

  2. Vul onder de kraan het schaaltje met water totdat de zaadjes op het rooster net onder water staan.

  3. De zaadjes zullen na een dag meestal al ontkiemen.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: ja

Zaaidetails

Ideale kiemtemperatuur: 18–25 °C

Kiemduur: 3–6 dagen

Zaaidiepte: 5 mm

Planteigenschappen

Hoogte: 7–9 cm

Breedte: 1 cm

Zonbehoefte: donker, schaduw tot volle zon

Water verversen

  1. Ververs 2 keer per dag het water. Verder hoef je niets te doen tot je gaat oogsten.

Oogsten

Oogst de tuinkers als de plantjes tussen de 7 en 9 centimeter groot zijn. Dit is vaak al 4 dagen na zaaien.

  1. Methode 1: afknippen
    1. Knip de steeltjes net boven het rooster af.

    Methode 2: met wortel en al
    1. Trek de plantjes voorzichtig uit het kiemschaaltje.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Tuinkers wordt vooral gebruikt in salades, op brood en als garnering van koude voorgerechten. Maar je kunt er ook soep en pesto van maken.

Bewaren

Tuinkers is na oogst zeer slecht te bewaren en gedroogd verliest het zijn smaak. Het beste is om het direct op te eten. Je kunt wel je zaaisel in de koelkast zetten om het groeiproces te vertragen. Op die manier kun je langer kleinere porties oogsten van hetzelfde zaaisel.

Bronvermelding foto