Gewas

Alfalfa

Alfalfa is een makkelijk te kweken kiemgroente en snel oogstklaar. Het is een lekkere toevoeging aan bijvoorbeeld salades of op een boterham.

Alfalfa

Voor het kweken van alfalfa heb je heel weinig ruimte nodig en het kan zelfs als je alleen een donkere keuken hebt. Groene vingers zijn niet nodig: je kunt bijna niets fout doen.

Kies een kweekmethode om daarvan het kweekschema en de kweekinstructies te zien:

Kweekschema

JANJ FEBF MRTM APRA MEIM JUNJ JULJ AUGA SEPS OKTO NOVN DECD

 = zaaien  = oogsten

Kweekinstructies

De beste plek

Er is weinig nodig voor alfalfa om op te groeien. Je kunt het kweken in een glazen pot of met behulp van een kiemschaaltje. (Het kan ook op watten of keukenpapier, maar op Achthoog focus ik graag op herbruikbare materialen.)

Alfalfa heeft geen direct zonlicht nodig. Het groeit in het donker zelfs het snelst én je hebt dan minder last van zaadomhulsels die aan de blaadjes blijven hangen. Wel heb je pakweg de laatste dag een beetje (indirect) zonlicht nodig als je wilt dat de alfalfa groen i.p.v. witgeel wordt.

Voorbereiding

  1. Neem een glazen pot zonder deksel.

  2. Was de pot heel goed af (anders krijg je misschien schimmel).

  3. Knip een stuk gaasdoek of andere fijn geweven stof ter grootte van iets meer dan de bovenkant van de pot.

    • Het moet nog vastgezet kunnen worden met een elastiek rond de rand van de pot.

Weken

  1. Doe 1 theelepel alfalfazaadjes in de pot.

  2. Giet lauw water in de pot tot de zaadjes helemaal onder staan.

  3. Maak het gaasdoek met een elastiek vast aan de bovenkant van de pot.

  4. Keer de pot boven de gootsteen om, zodat het water weg kan lopen.

  5. Giet de pot nogmaals halfvol met lauw water.

  6. Laat de zaden 12 uur lang op kamertemperatuur weken.

  7. Laat het water weglopen.

Kweekinformatie

Geschikt voor pot/bak: nee

Planteigenschappen

Zonbehoefte: donker, schaduw tot halfschaduw

Spoelen

Het is belangrijk dat je de zaden regelmatig spoelt. De eerste 3 dagen 2 à 3 keer per dag, daarna 1 keer per dag.

  1. Vul de pot met water.

  2. Giet de pot weer leeg door het gaasdoek.

  3. Leg de pot daarna op zijn kant op een donkere plek.

    • Een handige plek hiervoor is een dicht keukenkastje.

    • Let op dat de zaden gelijkmatig in de pot verspreid liggen.

Optioneel

Groene alfalfa kweken

    Je kunt ervoor kiezen om groene alfalfa te kweken in plaats van witte.

    1. Zet na 3 dagen de pot op een lichte plek. Dat hoeft niet in de zon te zijn.

Oogsten

Na 6 tot 9 dagen kun je de alfalfa oogsten.

Let op: er kunnen meer rassen bestaan dan hierboven genoemd. Enkel rassen uit de databank van Achthoog.nl worden getoond.

Alfalfa wordt vooral gebruikt in salades, op brood en als garnering van koude voorgerechten. Het heeft in tegenstelling tot tuinkers een milde smaak.

Bewaren

In de koelkast: 2–3 dagen

Alfalfa is slecht bewaarbaar. Je kunt het dus het beste vers opeten, of anders hooguit enkele dagen in de koelkast bewaren.

Bronvermelding foto